داره کل دامپزشکی خراسان رضوی نظارت بر کشتار دام در کشتارگاهها و پرهیز از کشتار غیرمجاز دام را از مهمترین عوامل پیشگیری از بیماری تب کریمه-کنگو دانست.
معاون سلامت اداره کل ضمن اعلام این مطلب افزود: با توجه به شروع فصل گرما و در نتیجه گسترش فعالیت کنههای عامل بیماری، احتمال بروز بیماری در دامهایی نظیر گوسفند و بز، شترمرغ و گاو وجود دارد و در صورت بی احتیاطی در کشتار دام و تماس با ترشحات دام آلوده، امکان انتقال این بیماری به انسان قوت خواهد گرفت؛ به همین دلیل لازم است جهت جلوگیری از انتقال این بیماری، هنگام قطعه کردن گوشت و جگر از تماس با ترشحات و خونابه احتمالی جلوگیری و محافظت به عمل آید.
دکتر محمد رشتی باف اعلام داشت: تلاشهایی در خصوص پیشگیری از این بیماری در استان انجام شده که نظارت بر کشتارگاهها، سم پاشی دامها، مبارزه و برخورد با کشتار قاچاق و غیرمجاز و نگهداری لاشهها در پیش سرد از جمله این اقدامات بوده است و توصیه اکید میشود دامها قبل از جابهجایی، سم پاشی شوند و برای حمل و نقل آنها گواهی بهداشتی دامپزشکی اخذ و نیز بازرسی قبل و بعد از کشتار دامها در کشتارگاهها انجام شود. وی گفت: بیماری در دامها علائم قابل توجهی ندارد و پس از گزش کنه آلوده، ویروس کمتر از یک هفته در بدن دام باقی میماند و تنها علامت آن، تب خفیف است. مخزن این ویروس در طبیعت انواع کنهها بهویژه کنه سخت از جنس هیالوما و طیفی از انواع جوندگان هستند؛ ویروس در تمام مراحل تکامل کنه، در بدن باقی میماند و از طریق تخم به نسلهای بعد منتقل میشود.
دکتر رشتی باف عمدهترین راههای انتقال بیماری به انسان را شامل تماس با دامهای آلوده، تماس با خون و ترشحات لاشه دام آلوده در زمان ذبح، گزش کنه یا دستکاری و له کردن آن، تماس با خون، ترشحات و نمونههای بافتی بیمار آلوده ذکر کرد و از دامداران خواست در نگهداری دامها و تماس با آنها نکات بهداشتی را رعایت کنند.
وی خاطرنشان ساخت: عمدهترین راههای پیش گیری از بیماری شامل ذبح دام در کشتارگاههای مجاز، استفاده از وسایل ایمنی مانند کلاه، عینک، ماسک، روپوش، پیش بند پلاستیکی، دستکش و چکمه در هنگام ذبح دام، حفاظت فردی جهت جلوگیری از گزش کنه، تعویض لباس، چکمه و دستکش پس از تماس با دام و شستوشوی آنها، عدم جداسازی کنه با دست بدون دستکش از بدن دام و سم پاشی دورهای علیه انگلهای خارجی دام است.