شماری از مسئولان و مدیران زیربخش های گوناگون کشاورزی و دامداری بر افزایش دانش این حوزه و گذر از کشاورزی سنتی و دامداری تاکید کردند و گفتند: اقتصادی کردن بخش کشاورزی و دامداری اولویت نخست توسعه خراسان شمالی است.
این مسئولان و شماری از کشاورزان خبره با بیان اینکه همزمان با توسعه پیشرفت جامعه بخش کشاورزی هم باید متحول شود اظهار کردند: لزوم گذر از کشاورزی سنتی با اعمال مدیریت مبتنی بر دانش، دانشی کردن کشاورزی حرکتی مهم در راستای اقتصادی کردن کشاورزی استان است.
آنان اضافه کردند: بخش کشاورزی این استان که بیش از 82 هزار بهره بردار دارد رکن اساسی اقتصادی است؛ بخش اشتغال در این حوزه بیش از دو برابر میانگین کشوری است اما خرده مالکی چالش اصلی است که این حوزه نیازمند صنعتی شدن است.
به گفته آنان، صنعت کشاورزی نیازمند الگوی کشت است تا کشاورز بداند چه محصولی را تولید کند که در آینده بازار و مشتری داشته باشد؛ بدیهی است وزرات جهاد کشاورزی باید میزان نیازهای مردم را به محصولات کشاورزی بررسی و سپس برای تولید محصول برنامه ریزی کند.
- بخش دامداری استان نیاز به سرمایه گذاری بیشتری دارد
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: سه میلیون و 500 هزار واحد دامی در این استان وجود دارد که سالانه 21 هزار تن گوشت قرمز، 150 هزار تن شیر، 13 هزار و 750 تن گوشت مرغ، دو هزار و 900 تن تخم مرغ، 100 تن پیله ترم کرم ابریشم، یک هزار و 800 تن عسل در این استان تولید می شود.
علی مبارکی با بیان اینکه بیشتر محصولات دامی این استان مازاد بر مصرف تولید می شود افزود: در این امر نیازمند سرمایه گذاری هستیم.
وی یکی از شاخص های مهم و ظرفیت اقتصادی در این حوزه را اسب اصیل ترکمن دانست و اظهار کرد: این شاخص در رشد اقتصادی بسیار تاثیر گذار است اما به دلیل نبود پیست سوار کاری، باشگاه و سایر موارد از این مزیت کم استفاده بهره برداری شده است.
وی بر تولیدات محصولات پاک و سالم دامی این استان اشاره کرد و افزود: 21 هزار تن سالانه گوشت قرمز با کیفیت در این استان تولید می شود که نیاز به سرمایه گذاری برای برند سازی در این راستا در حوزه صادرات این محصول هستیم.
وی به ظرفیت دام عشایر این استان نیز اشاره کرد و افزود: در این استان دو میلیون و 500 هزار تن دام سبک داریم که به دلیل شرایط اقلیمی و استفاده از مراتع برای چرای دام ها سالانه بیش از 400 هزار راس دام پروار بندی و به بازار عرضه می شود که از نظر کیفیت بسیار مطلوب و پاک و سالم است که این امر نیز نیازمند سرمایه گذاری است که حتی هیات آلمانی نیز از این ظرفیت ها استقبال خوبی داشتند.
وی به عسل تولیدی این استان نیز اشاره کرد و افزود: رتبه این استان از نظر تولید در جایگاه 11 است اما در بهره ری رتبه 6 را دارد، میانیگن تولید عسل از هر کندو 12 کیلوگرم است، عسل تولیدی استان نیز پاک و سالم است که در این امر نیازمند برند سازی با نام استان هستیم.
وی با بیان اینکه در نوغانداری نیز در سطح کشور در جایگاه مناسبی هستیم افزود: خراسان شمالی در سال گذشته به لحاظ میزان بهره وری در تولید پیله تر، رتبه نخست را از آن خود کرده است به طوری که پارسال از هر جعبه تخم نوغان، 40 کیلوگرم پیله تر برداشت شده است این در حالی است که میانگین کشوری این رقم 25 کیلوگرم در هر جعبه استخراسان شمالی 344 هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد.
وی بر زنجیره تولید در این راستا تاکید کرد و گفت: این امر به صورت پایلوت در راز و جرگلان در دست اجرا است که ارزش افزوده در این راستا را بالا خواهد برد.
مبارکی بر سرمایه گذاری در حوزه محصولات دامی این استان تاکید کرد و افزود: متاسفانه هم اکنون بیشتر محصولات استان از این حوزه به صورت خام به فروش می رسد که برای بالا بردن ارزش افزوده باید صنایع تبدیلی و تکمیلی، صنایع بسته بندی و ایجاد زنجیره تولید را رونق دهیم.